Ionenwisselaar, Koolstoffilter, Oplosmiddelen of Fysisch

tips: kalkaanslag verwijderen douchekop

Manieren om kalkaanslag te verwijderen, zoals een ionenwisselaars, koolstoffilter of oplosmiddelen zijn voor huishoudelijk gebruik niet interessant: ze zijn duur, ongezond of werken onvoldoende. Hieronder leest u hoe ze werken en wat de verschillen zijn.

Waterontharder ionenfilter Ontharders op basis van ionenwisselaars zetten kalk en calcium ionen om in natrium ionen. Patiënten met een hoge bloeddruk of nierfalen wordt sterk geadviseerd geen ionenwisselaar te gebruiken. (Onze Calconditioner is geen ionenwiselaar!) Natrium inname laat de bloeddruk bij deze patiënten stijgen en de nieren moeten harder werken. Feitelijk is het natrium in het zout wat voor de verhoogde bloeddruk zorgt. Overige nadelen zijn: Ionenwisselaars kunt u niet zelf monteren, ze zijn groot en ze vragen blijvend onderhoud. Aanschaf vanaf € 1200,- en ongeveer € 100,- per jaar voor navullingen. Reeds bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd.

Waterontharder koolstoffilter Een waterontharder op basis van koolstof werkt hetzelfde als het filter van een tropisch aquarium. Een filter is interessant in gebieden waar de waterkwaliteit dubieus is. In ons land is kraanwater echter van hoge kwaliteit en hoeft niet gefilterd te worden. Waterontharders op basis van koolstoffilters filteren naast de vervelende kalkdeeltjes ook de gezonde mineralen uit het water. Ze zijn moeilijk zelf te plaatsen en moeten regelmatig vervangen worden. Aanschaf vanaf € 300,-, onderhoud (filters) ongeveer € 200,- per jaar. Reeds bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd.

Waterontharderschoonmaakmiddelen Oplos en schuurmiddelen zijn zeker de oplossing niet. Oplosmiddelen voorkomen niets, zijn duur en stinken. Het zijn agressieve stoffen waartegen u zich tijdens gebruik moet beschermen en ze zijn schadelijk voor het milieu en na een tijdje moet u de hele klus opnieuw worden gedaan. Met oplosmiddelen bereikt u alleen de zichtbare plekken terwijl de voor het oog onzichtbare plekken, in uw kostbare apparaten, de kalk gewoon doorgroeit en zorgt voor een hoge energierekening en reparatiekosten.

Waterontharder fysisch Een fysisch antikalk apparaat. De Calconditioner is een fysische waterontharder welke een steeds wisselend elektromagnetisch veld maakt, hierdoor wordt alleen de lading van de kalkdeeltjes aangepast en niet de samenstelling van het water. De samenstelling van het water blijft dus hetzelfde. De kalkdeeltjes blijven door de elektromagnetische lading zweven in het water. Normaal komt 98% van de kalkdeeltjes uit de kraan en blijft 2% achter als kalkaanslag. Bij gebruik van een Calconditioner komt blijft er niets achter in de leidingen en apparaten. Zelfs bestaande kalkaanslag wordt langzaam maar zeker afgebroken omdat het elektromagnetisch veld door het water wordt meegenomen. Calconditioners zijn hier te koop.

Onze waterontharders zijn op deze website te koop maar ook te koop bij bol.com