Waterontharder: hoe het werkt

tips: kalkaanslag verwijderen douchekop

Interesse in de wetenschappelijke verklaring? Bekijk de literatuurlijst

Kalk in drinkwater onschadelijk maken

Ionenwisselaar is slecht voor uw gezondheid Kalk is een verzamelnaam voor diverse mineralen die in het water voorkomen. Hoe meer van die mineralen hoe harder het water wordt. De mineralen Magnesium en Calcium vormen Calciumcarbonaat als water warmer wordt dan 55 graden Celsius en dat leidt tot kalkaanslag en ketelsteen. Het meeste daarvan wordt door het water afgevoerd, maar er blijft altijd wel wat achter in het warmwaterapparaat en in de leidingen. Die achterblijvende rest wordt door de CalConditioner aangepakt.

De vorming van kalkaanslag is te vergelijken met de werking van magneten. Die trekken elkaar aan als ze verschillende polen hebben. Hebben ze dezelfde polen dan stoten ze elkaar af. Kalkaanslag ontstaat omdat de leiding en de kalk in het water een verschillende elektromagnetische lading hebben. Ze trekken elkaar dus aan en zo hopen de deeltjes zich op. De CalConditioner heft het verschil in lading op. Wat er technisch gezien gebeurt is dit: het signaal om de ladingsverschillen op te heffen wordt door de CalConditioner via twee inductiekabeltjes op het water overgebracht. Daardoor blijven de kalkdeeltjes niet meer aan de leiding vastzitten. Dat geldt ook voor het water dat de leiding verlaat; dat hecht zich vervolgens ook niet meer aan de douchewand of aan de vloer. Blijven er door snelle verdamping toch restjes achter, dan zijn die eenvoudig met een doek of borstel af te nemen.

Multi-wave techniek

ontkalken met multi-wave techniek De CalConditioner wordt op de leiding geplaatst en niet ertussen of erin. Het signaal dat via de inductiekabeltjes wordt geleverd om de verschillen in elektromagnetische lading van de kalk op te heffen, bereikt de binnenkant via radiogolven. Dat is "wave techniek". De CalConditioner gebruikt een multi-wave techniek om het water bij elke doorstroomsnelheid goed te behandelen. Deze door dhr. Koster ontwikkelde techniek is al in 1988 op een eenvoudige manier door TNO getest door aan te tonen dat wasgoed witter wordt en blijft bij gebruik van een CalConditioner. Klik hier om dit rapport te lezen.

De kalkvorming wordt ook wel ketelsteen genoemd. Die naam is afgeleid van de klontering in ketels van stoommachines en verwarmingsapparatuur, waarin de kalk zich als "steen" op de wanden afzet. In hard water zit veel kalk in de vorm van calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO3)2). Dit is samengesteld uit calcium (Ca2+), opgelost kooldioxide (CO2), waterstofcarbonaat (HCO3–) en carbonaat (CO32–). Het krijgt zijn vaste vorm (ketelsteen) vooral doordat kooldioxide wegvloeit en calciumzouten gaan kristalliseren en neerslaan. De isolerende werking van ketelsteen houdt de overdracht van de warmte in een apparaat tegen. De CalConditioner vergruist bestaande ketelsteen tot een soort poeder dat met het water wordt afgevoerd.

In alle landen waar water uit de kraan stroomt, bevat het water kalk. De hoeveelheid kalk verschilt per gebied. Kalk is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal mineralen in het water. Het grootste bestanddeel is calciumcarbonaat (CaCO3) met als ‘goede’ tweede aluminiumoxide (Al2O3). Dat die bij verwarming van water neerslaan op leidingen en apparaten komt door de zogenaamde Vanderwaalskrachten. Wilt u daar meer over weten, kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanderwaalskrachten.

Voor een chemische uitleg over kalkaanslag kunt u naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Ketelsteen.

Meer weten over de verschillende soorten waterontharders, kijk hier

Amerikaans onderzoek

Volgens onderzoek van de Water Quality Research Foundation kan de efficiency van gas- of elektrische boilers als gevolg van hard water met wel 48% teruglopen. Boilers die werkten met onthard water behielden hun oorspronkelijke prestatievermogen. Douchekoppen kunnen in anderhalf jaar 75% van hun straalkracht verliezen. Met ontkalkt water was dat probleem er niet. Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Ook kringen en korsten op het sanitair, verstopte douchekoppen, vlekkerige douchewanden, aangekoekte waterkokers en verstopte koffiemachines lost u op met een waterontharder.

Conclusie:

De CalConditioner is het perfecte middel om onthard water te krijgen en apparaten maximaal te laten werken. Hij verdient zichzelf snel terug. Een maal monteren en geen omkijken meer naar. Het voorkomen van kalkaanslag begint direct, het verwijderen van bestaande kalkaanslag gaat laag voor laag tot uiteindelijk alles helemaal schoon is. De CalConditioner heeft geen onderhoud nodig alleen stroom. Het verbruik is 1 tot 2 euro per jaar, de besparing op energie doordat uw apparaten een hoger rendement krijgen kan oplopen tot honderden euro's per jaar.