Antwoord op vragen over CalConditioner waterontharders

tips: kalkaanslag verwijderen douchekop

Is er wetenschappelijk bewijs van de werking?
Toen de eerste FAK (Fysische Anti Kalkapparaat) apparaten op de markt kwamen is er veel onderzoek gedaan. Niemand wilde aanvankelijk geloven dat het zo makkelijk gaat. Ook niet de officiële instanties in Nederland, zoals KIWA. Totdat een proef werd genomen. De uitslag was populair gezegd: "Fysische ontkalkers werken, maar we begrijpen nog niet precies hoe". Wetenschappers kwamen al snel met literatuur om de werking te verklaren. Een greep uit die lijst met literatuur staat hier. Uit die begintijd stamt ook nog dit TNO-onderzoek.

Waarom kost een CalConditioner maar 129 euro en andere merken wel € 1800,-?
Er zijn twee manieren van kalkaanslag bestrijden. Je kunt alle kalkdeeltjes uit het water filteren of je kunt de kalk onschadelijk maken en in het water laten zitten. Filteren kan wenselijk zijn i.v.m. bepaalde huidaandoeningen of productieprocessen maar filteren is wel duur. Niet alleen in aanschaf en montage maar ook in onderhoud. De CalConditioner zorgt ervoor dat kalk niet blijft "plakken" en laat het water verder ongemoeid. Ook heeft een CalConditioner geen montagekosten, omdat u dit zelf kunt doen, en geen onderhoud nodig.

Is een waterontharder goed of slecht voor het milieu?
Een CalConditioner waterontharder gebruikt slechts een minimale hoeveelheid stroom en bespaar veel stroom en gas in uw warmwatertoestellen, dat is niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook heel erg goed voor het milieu. Daarnaast gebruikt u met een waterontharder al snel 30% minder zeep producten omdat zeep in zacht water veel effectiever is. Maar het belangrijkste voor het milieu is dat u geen of nauwelijks nog antikalk middelen hoeft te gebruiken en die zijn erg schadelijk voor het milieu.

Is het gebruik van een waterontharder wel gezond?
Mensen die water drinken waar de mineralen uit zijn gehaald kunnen belangrijke mineralen tekort komen. De CalConditioner waterontharder haalt daarom kalk en mineralen niet uit het water maar zorgt alleen dat deze niet in de leidingen en apparaten blijven plakken. De samenstelling van het water blijft ongewijzigd. Er zijn ook apparaten te koop die met hars en zout werken. Bij deze apparaten worden Calcium ionen omgezet in Natrium ionen wat slecht is voor mensen met een nier aandoening, hartfalen of hoge bloeddruk. Klik hier meer over waterontharders en uw gezondheid. En klik hier als u wilt weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten waterontharders die er aangeboden worden?

Wij hebben kunststof leidingen, is dat een probleem?
De CalConditioner kunt u gebruiken met alle soorten leidingen (koper, kunststof en aluminium). Alleen in zeer oude huizen met loden leidingen raden we het gebruik van de CalConditioner af omdat kalkaanslag in loden leidingen het oplossen van lood voorkomt (ivm loodvergiftiging). Het is niet precies bekend tot welk jaar loden drinkwaterleidingen werden gebruikt, maar in ieder geval gebeurde dit in huizen die vóór 1945 zijn gebouwd. Sinds 1960 worden er geen loden leidingen meer in gebouwen verwerkt.

De koffie smaakt lekkerder, heel fijn maar hoe komt dat?
Als de kalk verdwijnt uit het koffiezetapparaat wordt het water heter en gaat de koffie weer smaken alsof het apparaat nieuw is.

In de waterkoker heb ik toch soms kalkaanslag, hoe komt dat?
De CalConditioner heeft maar 70 uur effect op het water. Als u uw waterkoker leeggooit na gebruik is er niets aan de hand. Laat u het water echter in de waterkoker dan vervalt na verloop van tijd de afstoting van de kalkdeeltjes en kunnen ze alsnog gaan hechten aan de ondergrond. U zult overigens merken dat de kalkaanslag veel makkelijker te verwijderen is dan vroeger, nu is een beetje borstelen met een afwasborstel vaak al voldoende. Hetzelfde verhaal is van toepassing op uw stoomstrijkijzer. Gooi het strijkijzer en het vulbakje na gebruik leeg.

Slechts 1 Watt energieverbruik klinkt weinig maar hoeveel is dat per jaar?
De energieprijs in Nederland wordt deels bepaald door de transportkosten en die zijn weer afhankelijk van de plaats waar u woont. De energiekosten zullen daarom ergens tussen de 1 en 3 euro per jaar bedragen.

Kort na aanschaf van de CalConditioner zat mijn kraan verstopt, hoe kan dat?
Verstopt zeefje van de kraan In het begin lost ook de reeds bestaande kalkaanslag op. Meestal verdwijnt dat als fijn poeder met het water mee de afvoer in maar bij ernstig verkalkte leidingen of boilers zijn er soms kleine stukjes kalk die los komen die iets groter zijn en niet door het filter van de kraan gaan.

U kunt dit eenvoudig oplossen door het zeefje van de kraan los te draaien en af te spoelen (zie plaatje). Na verloop van tijd zijn de leidingen schoon en lost dit probleem zichzelf op.