Ga naar de inhoud

Leidingwater, is dat gezond?

Leidingwater – gezond of niet?

Vraagt u zich af of kraanwater gezond is om te drinken? Graag geven wij u meer informatie over de verschillen tussen hard en zacht water uit uw leidingen en mineraalwater. Om meteen duidelijk te zijn: het drinken van kraanwater is niet schadelijk voor de gezondheid. Hoewel veel mensen denken dat hard water minder goed is of dat mineraalwater beter is, is dat zeker niet het geval. Hard water bevat meer calcium en andere mineralen dan zacht water. Deze zijn goed voor uw gezondheid, maar hebben helaas wel een negatieve invloed op uw waardevolle apparatuur. Omdat ze kalk en hoge energiekosten veroorzaken, willen veel mensen de kalk in hun water onschadelijk maken. In werkelijkheid is water met al deze (kalk)mineralen erin gezonder dan gefilterd water.

Ontkalken – slecht voor uw gezondheid?

Water met alle mineralen er nog in is veel gezonder dan gefilterd water. Mensen die gefilterd water drinken, kunnen belangrijke mineralen tekortkomen. Een tekort aan bijvoorbeeld magnesium kan osteoporose en diabetes veroorzaken. Door een gebrek aan andere mineralen kunnen hart- en vaatziekten ontstaan. Een waterontharder verwijdert vaak gezonde mineralen uit uw water. Een ontharder op basis van een ionenwisselaar zet calciumionen (Ca2+) om in natrium-ionen. Natrium is echter gevaarlijk voor mensen met een hoge bloeddruk en kan nierfalen veroorzaken. Dit wil je natuurlijk ook niet als je zwanger bent of babyvoeding maakt. Daarom brengt het verwijderen van kalk uit uw water met een ionenwisselaar gezondheidsrisico’s met zich mee. Calconditioner laat alle gezonde mineralen in uw water wél intact en ontkalkt toch uw apparaten zonder enig gezondheidsrisico.

Calconditioner – een gezonde waterontharder

Of uw leidingwater gezond is om te drinken, hangt af van de methode die u gebruikt om het te ontharden. Een tekort aan mineralen is namelijk slecht voor uw gezondheid. Hoewel we via voeding ook veel mineralen binnenkrijgen, zijn mineralen uit leidingwater onmisbaar voor onze gezondheid. Het volledig filteren van water is daarom onverstandig, zeker nu er steeds minder mineralen in onze voeding zitten. Een Calconditioner waterontharder filtert uw water niet, maar verandert de lading van de kalkdeeltjes, waardoor ze in het water blijven zweven en er geen kalkafzetting ontstaat in uw apparaten. Een Calconditioner waterontharder verandert de samenstelling van het water niet. Daarom blijft uw water met een Calconditioner gezond. Het veranderen van de elektrische lading is bovendien een natuurlijk proces en dus goed voor uw gezondheid en het milieu.

Is kalk in uw leidingwater gezond?

Zoals eerder besproken is kalk in uw leidingwater goed voor uw gezondheid, maar helaas zorgt het wel voor kalkaanslag op uw apparaten. De Calconditioner is daarom een succesvolle oplossing, omdat het de gezonde kalkmineralen in uw water behoudt en ervoor zorgt dat kalkdeeltjes zich niet hechten aan uw apparatuur, waardoor kalkaanslag wordt voorkomen. Overigens wordt de kalk in uw drinkwater eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat genoemd, dus ‘kalk’ is eigenlijk een verkeerde benaming.

Wat is beter, leidingwater of mineraalwater?

In Nederland en België krijgen we leidingwater van hoge kwaliteit. Het is uitstekend geschikt als drinkwater en de kwaliteitseisen die aan ons drinkwater worden gesteld zijn strenger dan die voor mineraalwater. Mineraalwaterfabrikanten willen ons graag doen geloven dat hun verkochte flesjes veel gezonder zijn dan kraanwater. Dit komt vooral doordat flessenwater ongeveer tweehonderd keer duurder is dan leidingwater, wat betekent dat er veel geld aan wordt verdiend. Voor de prijs van één liter mineraalwater in een fles kunt u thuis ruim tweehonderd flessen vullen. Bovendien bevat mineraalwater vaak meer mineralen dan goed voor u is, wat kan leiden tot diarree, tenzij u een tekort aan mineralen heeft.

Calconditioner waterontharder

Calconditioner verwijdert kalk en andere mineralen niet uit het water, maar voorkomt dat deze zich ophopen in uw leidingen en apparaten. Calconditioner is dus een goede oplossing tegen kalkaanslag zonder gezondheidsrisico’s. Er zijn ook filtersystemen op de markt die kalk en mineralen wel uit het water filteren. Hoewel er een goede reden kan zijn om deze filtersystemen te gebruiken (sommige huidziekten hebben daar baat bij), is het beter voor uw gezondheid om uw drinkwater niet te filteren.

Onze waterontharders zijn in onze webshop te koop.