Ga naar de inhoud

Waterontharder helpt bij huidklachten

Huidklachten door hard water

Heeft u last van huidklachten zoals een droge of geïrriteerde huid of erger nog, psoriasis en eczeem? Dan is de kans groot dat die mede veroorzaakt worden door het gebruik van kalkhoudend water. Natuurlijk worden huidklachten vaak ook bepaald door genetische factoren. Maar ook de omgeving speelt een rol, zoals de samenstelling van uw water. Waterhardheid kan een directe oorzaak zijn voor jeuk en droogheid van uw huid.  Zeker als u zich regelmatig wast met water en zeep. Met kalkhoudend water schuimt het reinigingsmiddel dat u gebruikt veel minder snel en daardoor heeft u de neiging meer te gebruiken. Dat is niet bevorderlijk voor het vochtpeil van uw huid.

Huidklachten door water en zeep

Huidaandoeningen worden verergerd door in contact te komen met hard water, zeker als daarbij ook zeep of andere reinigingsmiddelen worden gebruikt. Water en zeep reinigen uiteraard uw huid, maar tegelijkertijd ontdoet u uw huid van huidvetten. Daardoor verliest uw huid zijn natuurlijke barrière en ontstaat er een vochttekort. Vaak blijven er ook zeepresten achter, al spoelt u nog zo goed. De kans dat u daardoor jeuk of een droge huid krijgt met alle gevolgen van dien is dan ook groot als u zich vaak wast. Door Calconditioner te installeren kunt u direct uw water zachter maken. Daardoor hoeft u minder zeep te gebruiken en dat zorgt voor een directe verzachting van uw symptomen.

Huidklachten door het uitvoeren van uw beroep

Veelvuldig water gebruiken om uw handen te wassen tijdens het uitvoeren van uw beroep geeft een verhoogd risico op een droge huid. Verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs en horeca medewerkers komen vaak in contact met water, zeep en reinigingsmiddelen. Dit zorgt er voor dat hun huidvetten sneller kunnen oplossen. Als dat dagelijks gebeurt begrijpt u dat de kans op een uitgedroogde en geïrriteerde huid aanwezig is. Doordat klachten verergeren wordt het zo steeds lastiger uw beroep goed uit te kunnen voeren. Door Calconditioner te gebruiken wordt het water direct zachter en is minder zeep nodig. Dat vermindert uw klachten al snel.

Vaak uw handen wassen, funest voor uw huid

Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden daardoor de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid veel vocht. Mensen die vaak hun handen wassen maken een beruchte denkfout: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar ook droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeukende en droge handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder stromend koud kraanwater te houden omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn worden de handen nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk nog heftiger terug. 

Hard of zacht water, het maakt echt uit

In sommige gebieden in Nederland is het water hard, in andere gebieden weer een stuk zachter. Veel mensen merken dit verschil als ze op vakantie gaan. De Veluwe is zo’n gebied in Nederland met zacht water, maar ook in het buitenland merk je direct verschil. In Scandinavië bijvoorbeeld is het water merkbaar zachter dan in grote delen van Nederland. Met hard water heb je veel meer zeep nodig om schuim te maken, je gebruikt al snel twee keer zoveel zeep om je haar, huid of kleren te wassen. Hierdoor blijven er zeepresten op de huid en in gewassen kleding achter. Die zeep droogt de huid uit en verergert klachten zoals psoriasis en eczeem.

Wetenschappelijk bewijs

Het SWET-onderzoek in Engeland is tot nu toe de enige studie die het verband tussen waterhardheid en eczeem onderzocht. Dat gaf geen opvallende resultaten bij kinderen. Er werd echter maar een kleine groep proefpersonen onderzocht. Eczeem is daarnaast een verzamelnaam van diverse huidklachten, wat de onderzoeksresultaten moeilijker interpreteerbaar maakt. Meer studie is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Hoewel de wetenschap nog onderzoek doet om een relatie tussen hard water en huidproblemen bloot te leggen zijn er inmiddels veel  succesverhalen bij het overstappen op zacht water. Daardoor mogen we gerust stellen dat zacht water bij veel mensen een verzachtend effect heeft op huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en droogheid van de huid. 

Wilt u meer weten over de Calconditioner waterontharder? Bekijk snel onze blogs of lees meer over de vele voordelen.

Onze waterontharders zijn in onze webshop te koop.