Huidklachten

tips: kalkaanslag verwijderen douchekop

Droge huid na het douchen
Last van een droge of geïrriteerde huid na het douchen? Dat komt deels door hard water. Droge huid, psoriasis, eczeem... Het zijn aandoeningen die verergerd worden door kalk in hard water. Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeuk en droogte van de handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug. Mensen die in het dagelijks leven veel met water, zeep en reinigingsmiddelen werken hebben dus ook een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen. Bij sommige beroepen bestaat een grote risico op uitdroging van de huid. Bijvoorbeeld omdat beroepshalve de handen veel gewassen moeten worden of door direct contact met stoffen die de huidvetten kunnen oplossen. Bekende voorbeelden zijn verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs, horeca medewerkers etc.

In sommige gebieden is het water hard, in andere gebieden een stuk zachter. Veel mensen merken dit verschil als ze op vakantie gaan. De Veluwe is zo'n gebied met zacht water maar ook In Scandinavië is het water merkbaar zachter dan in grote delen van Nederland. Met hard water heb je veel meer zeep nodig om schuim te maken, je gebruikt al snel 2 x zoveel zeep om je haren en huid te wassen. Hierdoor blijven er zeepresten op de huid en in gewassen kleding achter. En die zeep droogt de huid uit en verergert klachten zoals psoriasis en eczeem.

Wetenschappelijk

Erg droge huid
Bovenstaande is de ervaring van mensen met psoriasis en/of eczeem klachten. Het SWET-onderzoek in Engeland is tot nu toe de enige studie naar het verband tussen waterhardheid en eczeem, en gaf geen opvallende resultaten bij kinderen. Er werd echter maar een kleine groep proefpersonen onderzocht. Eczeem is daarnaast een verzamelnaam van diverse huidklachten, wat de onderzoeksresultaten moeilijker interpreteerbaar maakt. Meer studie is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Alhoewel de wetenschap dus nog bezig is om een relatie tussen hard water en huidproblemen bloot te leggen, zijn er inmiddels zoveel succesverhalen dat we gerust mogen stellen dat zacht water bij veel mensen een verzachtend effect heeft op huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en droogheid van de huid. Een mogelijk probleem bij het wetenschappelijk bewijzen van de relatie tussen waterhardheid en huidklachten, is dat er een veelheid aan soorten huidklachten is. Bij de een helpt het immers goed, bij de ander helemaal niet. Gemiddeld gezien observeren de meeste mensen echter een verzachting van de symptomen.

Onze waterontharders zijn op deze website te koop maar ook te koop bij bol.com