Waterhardheid per gemeente

Hoe hard is het water in uw gemeente

Niet iedere gemeente heeft dezelfde waterhardheid. De bron, vaak grondwater, is overal van andere kwaliteit. Verderop op deze pagina kunt u uw gemeente opzoeken en uw waterhardheid bekijken.

De waterhardheid is bij veel huishoudens in Nederland erg hoog met kalkaanslag tot gevolg. Huishoudelijke apparaten zoals een waterkoker of wasmachine gaan minder lang mee en moeten eerder vervangen of gerepareerd worden. Kalkaanslag in uw cv ketel en wasmachine zorgen ervoor dat water opwarmen steeds moeilijker gaat met een fors hogere energierekening als gevolg.

Waterhardheid per gemeente in Nederland

Omdat veel gemeenten in Nederland te hard water hebben (harder dan toegestaan) wordt vaak gemixt met water uit een naburige gemeente. Hierdoor blijft men onder het toegestane maximum maar krijgt de gemeente die eigenlijk zacht water had nu ook hard water. Water is hierdoor de laatste jaren op steeds meer plaatsen harder geworden.

De term ‘hard water’ slaat op de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiumzouten in water. Om de hardheid van water uit te drukken wordt de Franse graad (°F) of de Duitse graad (°D) gebruikt. 1 Franse graad is gelijk aan 0,56 Duitse graden en stemt overeen met 10 mg calciumcarbonaat en 4 mg magnesiumoxide per liter.

Waterhardheid (°D) bepaald hoe snel uw leidingen en warmwaterapparaten dichtslibben met kalk. Bij een hardheid > 4,0 °D heeft u al hinderlijk last van kalkafzetting. Bij een hardheid > 5,5 °D kan kalkaanslag onherstelbare materiële schade aanrichten.

Waterhardheid tabel

  

 

Wanneer is kraanwater hard?

Nederlandse drinkwater bedrijven gebruiken de Duitse graden schaal indeling;

  0 - 4 dH zeer zacht
  4 - 8 dH zacht
  8 - 12 dH gemiddeld
12 - 18 dH vrij hard
18 - 30 dH hard

Vanaf 4 dH is het al verstandig om maatregelen te nemen tegen kalkaanslag.

Wanneer is hard water onwenselijk?

Hard leidingwater veroorzaakt kalkaanslag (scaling) als het boven de 60 graden verwarmd wordt. Er vormt zich dan een onoplosbare neerslag van calciumcarbonaat (CaCO3) en magnesium-hydroxyde (Mg(OH)2). Dit zorgt voor verstopte leidingen, ketels en verwarmingselementen van bijvoorbeeld (af)wasmachines. Vanwege de huidige legionella beheersmaatregelen worden geisers en boilers boven de 65 graden Celsius ingesteld. Hierdoor ontstaat vaker en meer kalkafzetting dan voorheen.
Een ander nadeel van hard water is dat meer (af)waspoeder noodzakelijk is (zie aanwijzingen op de verpakking van wasmiddelen). De Calconditioner maakt uw water weer zacht. Dat uw drinkwater zachter is, merkt u bijvoorbeeld aan de thee: daar drijft voortaan geen vlies meer op.