Waterhardheid per gemeente

tips: kalkaanslag verwijderen douchekop

Hoe hard is het water in uw gemeente?


Niet iedere gemeente heeft dezelfde waterhardheid. De bron, vaak grondwater, is overal van andere kwaliteit. De waterhardheid is bij veel huishoudens in Nederland erg hoog met kalkaanslag tot gevolg. Apparaten zoals een wasmachine en CV ketel gebruiken daardoor veel meer energie en moeten eerder vervangen of gerepareerd worden. Hard water kan eenvoudig zacht gemaakt worden met een onze waterontharders die hier te koop zijn en ook bij bol.com.

Waterhardheid per gemeente in Nederland

Omdat veel gemeenten in Nederland te hard water hebben (harder dan toegestaan) wordt vaak gemixt met water uit een naburige gemeente. Hierdoor blijft men onder het toegestane maximum maar krijgt de gemeente die eigenlijk zacht water had nu ook hard water. Water is hierdoor de laatste jaren op steeds meer plaatsen harder geworden.

De term ‘hard water’ slaat op de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiumzouten in water. Om de hardheid van water uit te drukken wordt de Franse graad (°F) of de Duitse graad (°D) gebruikt. 1 Franse graad is gelijk aan 0,56 Duitse graden en stemt overeen met 10 mg calciumcarbonaat en 4 mg magnesiumoxide per liter.

Nederlandse drinkwater bedrijven gebruiken de Duitse graden schaal (°D) indeling;

Waterhardheid (°D) bepaald hoe snel uw leidingen en warmwaterapparaten dichtslibben met kalk. Bij een hardheid > 4,0 °D heeft u al hinderlijk last van kalkafzetting. Bij een hardheid > 5,5 °D kan kalkaanslag onherstelbare materiële schade aanrichten.

Waterhardheid tabel


  

 

Wanneer is hard water schadelijk?


Hard leidingwater veroorzaakt kalkaanslag (scaling) als het boven de 60 graden verwarmd wordt. Er vormt zich dan een onoplosbare neerslag van calciumcarbonaat (CaCO3) en magnesium-hydroxyde (Mg(OH)2). Dit zorgt voor verstopte leidingen, ketels en verwarmingselementen van bijvoorbeeld (af)wasmachines. Vanwege de huidige legionella beheersmaatregelen worden geisers en boilers boven de 65 graden Celsius ingesteld. Hierdoor ontstaat nog vaker en meer kalkafzetting dan voorheen.
Een ander nadeel van hard water is dat meer (af)waspoeder noodzakelijk is (zie aanwijzingen op de verpakking van wasmiddelen). De Calconditioner waterontharder maakt uw water weer zacht. Dat uw drinkwater zachter is, merkt u aan uw energierekening, maar bijvoorbeeld ook aan uw wasgoed, dat voelt zachter aan, en aan de thee: daar drijft voortaan geen vlies meer op. Waterontharders zijn hier te koop.